Skip Ribbon Commands
Skip to main content
We use cookies to ensure you get the best experience on our website. For more information, read our Privacy Policy.
Close
News items
Help in a crisis
Back to news search

Search
Tweet   Facebook   LinkeIn   Email
£300,000 refurbishment project begins
23/01/2018
A £300,000 project to modernise and improve an inpatient unit run by Norfolk and Suffolk NHS Foundation Trust (NSFT) for people with complex rehabilitation needs has begun. 

The 20-week refurbishment at the Suffolk Rehabilitation and Recovery Service (SRRS), based in Foxhall Road, Ipswich, has been designed to further improve safety for patients, as well as the experience they have while receiving care for long-term mental health conditions. 

The work will also improve the services which staff can provide by ensuring the clinical environment meets modern standards. 

The project comes following a redesign of SRRS’s model of care in 2015, which saw it change from being regarded as a ‘home for life’ to focus more on rehabilitation, recovery and promoting living outside of the hospital setting. 

As a result, average length of stay has been reduced significantly, while every long-stay service user has been discharged and is receiving the support they need to live independently in the community. 

The modernisation work has been designed to better match the environment to the new model of care. As part of the project, the unit’s 10 bedrooms will be improved, toilet and bathroom facilities will be upgraded and clinic rooms will be fitted with new floors and completely refurbished. Extra clinical space will also be available, including a dedicated area which will focus on physical health. 

Chris Platten, Ward Manager at SRRS, said: “We are really pleased that this important modernisation project has now begun. It will transform the environment from which we deliver care so that it better meets the needs of our service users, while also improving the experience they have while undergoing rehabilitation. 

“The work will also give us more clinical space which will help us to better meet both the physical and mental health needs of our service users as we prepare them for life outside of a hospital setting.” 

The work is taking place in four phases and is due for completion by the summer. It is part of an ongoing programme to improve the environments from which NSFT provides care while also reducing risk to service users and staff. 

For press enquiries, email: nsft.communications@nsft.nhs.uk